Режисьорът подготви блестящо 28-те актьори, които се справиха безупречно  Постановката

...
Режисьорът подготви блестящо 28-те актьори, които се справиха безупречно  Постановката
Коментари Харесай

Муа у тупан се превърна в сензация в Бургас, премиерата напълни Дома на Нефтохимика

Режисьорът приготви ослепително 28-те артисти, които се оправиха безупречно 

Постановката " Муа у тупан " - по пиесата на Боян Папазов под режисурата на Христо Симеонов, се трансформира в сензация. Премиерата, която бе през седмицата препълни зала " Тончо Русев " на Културен дом НХК, а актьорите от Приказния спектакъл към НЧ „ Пробуда 1880 “ бяха фантастични.

„ Режисьорът сигурно е работил с всеки един от актьорите самостоятелно, с цел да извлече от тях тъкмо това, което е належащо, с цел да се реализира резултата на цялото, с цел да е смешно колкото и където би трябвало, с цел да няма преиграване и сатирата да удря тъкмо в задачата. На сцената са няколко генерации и безчет специалности, звучи жива музика и тъпанът не е единствено метафора “, сподели след постановката зам.-кметът по просвета на Община Бургас Диана Саватева.

„ Муа у тупан “e българска комедия за индивида и неговия свят или за мухата в тъпана.  Автор на пиесата е известният наш драматург и сценарист Боян Папазов, който се е опитал да улови подчинеността на особената порода «граовец» на най-нисшите му пристрастености - „ ручанье ", пиенье ", „ гнявенье " и „ тепанье "...

Главният воин, подтикнат от своята възлюбена, потегля „ по свето ” - да търси отговорите на трите безконечни въпроса: „ Кой си ти? От дека идеш и дека, че одиш по кое време умреш? ” В търсенето си по «Глупавио пат» среща разнородни и истински граовски човеци - „ залупеняци ”, живи „ мрътавци ”, „ улаветини ” и „ измекяри ”…и постоянно съпроводен от личната си муха.

Тази „ комедия – смешавица “ е написана с езика на колоритния шопски акцент, приказва за трагикомичните парадокси в нашия персонален и публичен живот…и макар че е писана преди 30 години, звучи смайващо и отчайващо настоящо и през днешния ден.

Фарс и ирония, ловко подчертаващи кривиците на българина, само че разказани с усмивка и макар глупостта и бруталността си на моменти, ни карат да останем оптимисти за бъдещето на „ тая особена раса – граовец “!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР